Categories WacTeam Name POPPE ANDRE

POPPE ANDRE
Tour ’68: Jan Janssens versus Herman Van Springel Het had echter evengoed de tour van André Poppe (lid van het Wacteam) kunnen zijn als de tourdirectie niet was tussengekomen...

 De Tour van 1968 is de geschiedenis ingegaan als de Tour die Herman Vanspringel heeft verloren. Janssen trok in de tijdrit op de slotdag de lakens naar zich toe en bleek aan de aankomst de Tour 38 seconden sneller te hebben gereden dan Van Springel. Ogenschijnlijk op een geheel anonieme veertiende plaats eindigde André Poppe. Nu zou zo iemand tot de grootste Tourhoop van de natie gebombardeerd worden, maar dat is dan weer een ander verhaal.

 De Tour van ’68 werd ei zo na niet de Tour van het duel tussen Janssen en Vansspringel, maar de Tour van André Poppe. Waar sommige zielen een complot roken in de afsluitende tijdrit dat ongunstig uitdraaide voor de als beter tijdrijder geboekstaafde Vanspringel, wordt het voorval de dag voordien gemakkelijk over het hoofd gezien. De rituitslag wekt nochtans niet veel argwaan op. 1 Eric Leman 2 Michael Wright 3 Vicente Lopez Carill 6 André Poppe. Het peloton met leider Vanspringel, de nummer twee San Miguel en de derde Janssen volgde op acht minuten.

 Een gewone etappe waar een lange ontsnapping het tot het einde haalt. Bijna was die etappe niet zo gewoon. Nadat in het begin de groten elkaar bestookten, kozen zes renners het ruime sop. De snelle Leman kreeg het gezelschap van de Brit Wright, de Spanjaard Lopez Carill, de Fransen Ducasse en Dumont en van zijn landgenoot Poppe. En de voorsprong liep maar op. Vijf minuten werden tien minuten. Tien minuten werden een twaalf minuten. Twaalf minuten werden een kwartier. Poppe reed intussen virtueel in het geel. De slottijdrit waarop alles zou beslist moeten worden, zou zo overbodig worden.

 Goddet in paniek

 Dat kon de Tourdirectie niet laten gebeuren. Er hoorde een Fransman te winnen. Als dat niet lukt een renner van een Franse ploeg. En als dat echt niet kan een renner met een beetje uitstraling, maar allesbehalve een onbeschreven blad als Poppe die in allerijl als vervanger van Willy Planckaert werd opgeroepen. Eén Walkowiak in de geschiedenis is genoeg.

 Met een microfoon maande Jacques Goddet het peloton aan de vaart erin te houden. André Poppe winnaar van de Tour? Jacques Goddet zelf raasde in zijn rode auto naar het slapende peloton. Met opgeheven armen smeekte hij om een reactie. De blauwe Belgen keken elkaar aan, Italianen en Fransen wenkten naar elkaar. Dit kon eenvoudig niet. Op hetzelfde moment vlogen alle ploegleiders van de betreffende renners naar de kopgroep, maar het was al niet meer nodig. In die kopgroep zelf was het werk stilgevallen. “Jij zit in de gele trui,” schreeuwden de makkers van Poppe. “Rij jij zelf maar, wij doen het niet meer.” De arme Poppe weifelde niet lang. “Afstoppen,” riep zelfs zijn ploegbaas Cools even later en begonnen zelfs de ploegmakkers van Poppe en dus ook van leider Vanspringel in het peloton op kop te sleuren. Gezien de afloop van de Tour van ’68 mag dat best ironisch genoemd worden.

 Poppe was een doodeenvoudige knecht, die er niet eens aan dacht om persoonlijke ambities te koesteren. De ontsnapping op de voorlaatste dag van de Tour van ‘68 was een accident de parcours.

 Poppe zou zich na deze Tour gewoon weer schikken naar zijn rol van onzichtbare knecht. Tot hij in 1972 stopte met koersen op 30-jarige leeftijd. Als er u nog eens iemand vertelt hoe Vanspringel op verschrikkelijke wijze de Tour van ’68 heeft verloren, bedenk dan hoe zijn ploeg achter de hondstrouwe André Poppe ging jagen. De Tour van ’68 is niet de Tour van Vanspringel versus Janssen. Maar de Tour van Poppe.

 Stukken overgenomen van Extrasport en Wielergeschiedenis

VOORNAAMSTE UITSLAGEN
1972
Ronde van Zwitserland - Algemeen klassement   20ste 
Kampioenschap van Zürich                             3de 
Luik - Bastenaken - Luik                                 36ste 

1971
Ronde van Zwitserland - Algemeen klassement   6de 
Rund um den Henninger Turm                        10de        
Waalse Pijl                                                   37ste       
Gent-Wevelgem                                            19de 
Amstel Gold Race                                         21ste 

1970
Tour - Tour - Algemeen klassement                 54ste 
Belgische Nationaal Kampioenschap                20ste 
Vuelta - Vuelta - Algemeen klassement            19de 
Luik - Bastenaken - Luik                               18de 
Omloop Het Nieuwsblad                               38ste 

1969
Ronde van Lombardije                                 7de 
Paris-Tours                                                12de 
Tour - Algemeen klassement                         33ste 
Belgische Nationaal Kampioenschap               18de 

1968
Ronde van Lombardije                                24ste
Paris-Tours                                               48ste 
Amstel Gold Race                                      19de 
Belgische Nationaal Kampioenschap             24ste 
Tour - Algemeen klassement                       14de 
Ronde van Zwitserland - Algemeen klassement    16de 
Luik - Bastenaken – Luik                            42ste 

1967
Paris-Tours                                             42ste       
GP de Fourmies                                        7de          
Schaal Sels                                              2de 

Ploegen van 1966 tm 1970 Dr. Man - Grundig
1971 Hertekamp - Magniflex - Novy
1972 Vercauter - Magniflex - de Gribaldy

VOSbrechtCMYK  


Felix small

pincoding banner


coertjens

Van den Plas