TOUR DE L'AIN, CHÂTILLON-EN-MICHAILLE / CULOZ, 59,1KM ZATERDAG 12 AUGUSTUS 2017.

De 5e en meteen slotetappe van de Tour de l'Ain 2017 voor nieuwelingen, beloofde een echt spektakelstuk te worden met eerst de beklimming van de Col de Richemond én de meer bekende maar nijdige Col de la Biche.
Ons vijftal oogde nog bijzonder fris en bijzonder gemotiveerd om na een 3e, een 13e, een 5e en nogmaals een 3e plaats in het clubklassement voluit voor winst te gaan en traden boven zichzelf uit! 
Blijkbaar zaten na 4 dagen heel wat renners er door want nog voor de eigenlijke beklimming van de Col de Richemond (1036m) werd aangevat, werd er al een 20-tal jonge knapen gelost die nooit meer in het stuk voorkwamen.
Nog later werd het een echte afvalwedstrijd toen op de flank van de Richemond, onder meer door het gebeuk van onze jongens, het peloton volledig uiteen werd geranseld en fragmenteerde in tientallen stukjes, soms renners alleen of in groepjes van 2, 5 of meer...
Op de top van deze eerste joekel, was het halve peloton reeds naar huis hoewel in de 5km lange afdaling naar de voet van Col de Biche enkele waaghalzen tussen de auto's door nog enige aansluiting met de voorwacht konden bekomen.
De beklimming van de Col de la Biche (een bergreus van 1325m en buitencategorie) onlangs nog beklommen in de Tour de France, bracht met stukken van 12,13 en 15% voor nog eens een 30-tal renners de genadeslag maar tot onze grote verbazing zagen we nog steeds geen enkele WAC-renner in moeilijkheden...

Meer nog, onze 5 jongens bevonden zich daadwerkelijk in de voorste gelederen alsof ze  nooit iets anders gedaan hadden!
Bijzonder jammer dan ook dat Rik tijdens de snelle en spectaculaire afdaling in één van de laatste bochten ten val kwam en zijn rechterflank flink schaafde maar toch met onverzettelijke wilskracht de rit verder zette en de finish alsnog bereikte, chapeau!
Individuele winst zou té mooi geweest zijn maar - dit kan misschien wat raar klinken - in de geest van Tour de l'Ain wordt er meer aandacht besteed aan wat de renners in clubverband bereiken.
Dat 3 WAC-renners binnen de eerste 20 finishten en daarmee met veel brio het clubklassement in deze koninginnen-rit wonnen, zet in deze context hun briljante prestatie nog eens extra in de verf!
Met nog 2 renners rond plaats 40 werd het feestje helemaal compleet en werd heel de ploeg op het podium uitgebreid gelauwerd voor de enkele honderden toeschouwers die de aankomst van de profs stonden op te wachten.

in het eindklassement eindigt WAC eveneens knap als 6e op 30 deelnemende ploegen, jammer van de eerder opgelopen strafpunten in de proloog  - waarvoor verontschuldiging - maar onze renners hebben er zonder meer het maximum haalbare uitgehaald!
Rik, Tieme, Wout, Lennert en Lennert, een hele dikke proficiat met grote P!

Epiloog:

Met inschrijving aan de Tour de l'Ain betrad WAC ietwat onbekend terrein maar de verwachtingen werden grotendeels ingelost mede door de keuze van de ploegleiding om het team samen te stellen uit jongens die gesneden zijn voor dit soort werk...
De eigenlijke organisatie gaat uit van enkele wielerscholen uit de omgeving van Bourg-en-Bresse en heeft als bedoeling om nieuwelingen  - in Frankrijk cadets genoemd - kennis te laten maken met koersen in het midden- en hooggebergte én hen vooral  te laten opereren in clubverband!
Onze jongens begrepen zeker het objectief en handelden ernaar met volle maturiteit en zin voor verantwoordelijkheid niettegenstaande hun jonge leeftijd.
Deelnemen aan zo'n prachtige en niet te evenaren ronde is voor vele jongelingen de max en een grote droom die hen jaren zal bijblijven als een hele mooie herinnering waarbij de knappe prestaties van ons vijftal intussen mooi meegenomen zijn.
Namens Patrik, Peter en mezelf willen we alle renners nogmaals van harte bedanken voor hun groepsgeest, inzet en ingesteldheid tijdens de voorbije week waar we nooit alles 2 keer moesten zeggen, het leek allemaal vanzelfsprekend!Patrik, Peter en RudyVOSbrechtCMYK  


Felix small

pincoding banner


coertjens

Van den Plas